Špenát aneb 7 receptů našich prababiček
Jak to dříve dělaly hospodyňky v kuchyni se špenátem? Přinášíme Vám pár zajímavý receptů od prababičky naší redaktorky.
Špenát na 7 způsobů:
Špenát po orientálsku s rýží: Asi 1 Kg špenátu zbavíme pouze kořínků, očistíme a vypereme. Pak trochu pokrájíme a dáme do kastrolu – nalijeme tolik vody, aby by špenát pokryt. Vypereme asi hrst rýže, kterou ke špenátu přidáme, potřebně osolíme a necháme vařiti. Po dobu vaření přidáváme – na špičku nože tlučeného pepře a pálivé papriky, na koláčky rozkrájené asi 4-5 stroužků česneku a naposled můžeme přidati asi 5-10 dkg na kousky rozkrájené šunky ( v Orientě přidávají tzv. bastrma – lisovvané hovězí maso). Vše necháme povařiti a podáváme s chlebem.
Špenát po orientálsku s masem: Špenát očistíme (pouze kořínky), vypereme a trochu pokrájíme. Na kastrol dáme na máslo osmažiti kousek na drobno rozkrájené cibule. Pak nakrájíme vepřové nebo skopové maso a necháme dusiti. Když maso je skoro hotové, osolíme, přidáme k němu připravený špenát a necháme trochu povařiti. K vařenému můžeme přidati trochu česneku. Podává se s chlebem. Dobrou Chuť.
Špenátová polévka: Vypraný špenát dá se do vařící vody na 10 minut povařiti, přecedí se, prolije studenou vodou a jemně useká. V hrnci se upraví světlá jíška, špenát se přimíchá a zalévá nejprve studenou vodou, pak polévkou načež se vše čtvrt hodiny vaří. Před podáváním se polévka okoření a zalije se žloutkem.
Špenát I: Přebraný špenát se několikráte vypere, překládá se z jedné mísy do druhé, poněvadž na dně nádoby se usazuje písek, který by jinak zůstal ve špenátu. Z poslední vody se vybere na síto a odkapaný se vaří ve slané vodě v otevřené nádobě asi 10 minut. Když je stopka tak měkká, že se rozmáčkne mezi prsty, procedí se, prolije studenou vodou a prolisuje sítem nebo jemně se useká. Do světlé máslové jíšky se zamíchá rozsekaná cibulka, růžová se zalije polévkou, přidá se špenát, zelená petržel a pepř. K zlepšení špenátu zamícháme vajíčka, rozmíchaná ve smetaně.
Špenát nizozemský: Vypereme listy špenátu v čerstvé vodě a svaříme v hrnci. Potom je vyndáme, vymačkáme a dáme na kastrol 14 dkg drobné rozkrájené slaniny, přidáme špenát, okořeníme pepřem a květem a dusíme asi půl hodiny. Nesmíme příliš míchati, aby listy zůstaly celé.
Špenát s flíčky: Uděláme těsto jako na nudle, nakrájíme flíčky, které uvaříme ve slané vodě a scedíme. V jiné nádobě upravíme špenát jak výše udáno a potom dáváme na mísu vždy vrstvu flíčků a vrstvu špenátu, to opakujeme tak, aby navrch přišel špenát. Posypeme hodně strouhanou, na másle opraženou žemličkou a polijeme rozpáleným máslem.
Špenátový nákyp: Vypereme a dobře přebereme 1/2 kg špenátu, přimícháme 2-3 strouhané housky, dva žloutky, drobně rozsekané uzené maso a z bílků ušlehaný sníh. Dobře promícháme opepříme a osolíme a pečeme v troubě mírně vyhřáté, ve formě vymazané máslem a vysypané houskou. Podáváme s bramborami na másle opečenými.
Omluvte prosím pravopis, ale chtěli jsme zanechat autenticitu receptů, tak jak to dříve dělaly naše prababičky.