Novinky Recepty Recepty jedné prababičky

Špenát aneb 7 receptů našich prababiček

Jak to dříve dělaly hospodyňky v kuchyni se špenátem? Přinášíme Vám pár zajímavý receptů od prababičky naší redaktorky.

Špenát na 7 způsobů:

Špenát po orientálsku s rýží: Asi 1 Kg špenátu zbavíme pouze kořínků, očistíme a vypereme. Pak trochu pokrájíme a dáme do kastrolu – nalijeme tolik vody, aby by špenát pokryt. Vypereme asi hrst rýže, kterou ke špenátu přidáme, potřebně osolíme a necháme vařiti. Po dobu vaření přidáváme – na špičku nože tlučeného pepře a pálivé papriky, na koláčky rozkrájené asi 4-5 stroužků česneku a naposled můžeme přidati asi 5-10 dkg na kousky rozkrájené šunky ( v Orientě přidávají tzv. bastrma – lisovvané hovězí maso). Vše necháme povařiti a podáváme s chlebem.

Špenát po orientálsku s masem: Špenát očistíme (pouze kořínky), vypereme a trochu pokrájíme. Na kastrol dáme na máslo osmažiti kousek na drobno rozkrájené cibule. Pak nakrájíme vepřové nebo skopové maso a necháme dusiti. Když maso je skoro hotové, osolíme, přidáme k němu připravený špenát a necháme trochu povařiti. K vařenému můžeme přidati trochu česneku. Podává se s chlebem. Dobrou Chuť.

Špenátová polévka: Vypraný špenát dá se do vařící vody na 10 minut povařiti, přecedí se, prolije studenou vodou a jemně useká. V hrnci se upraví světlá jíška, špenát se přimíchá a zalévá nejprve studenou vodou, pak polévkou načež se vše čtvrt hodiny vaří. Před podáváním se polévka okoření a zalije se žloutkem.

Špenát I: Přebraný špenát se několikráte vypere, překládá se z jedné mísy do druhé, poněvadž na dně nádoby se usazuje písek, který by jinak zůstal ve špenátu. Z poslední vody se vybere na síto a odkapaný se vaří ve slané vodě v otevřené nádobě asi 10 minut. Když je stopka tak měkká, že se rozmáčkne mezi prsty, procedí se, prolije studenou vodou a prolisuje sítem nebo jemně se useká. Do světlé máslové jíšky se zamíchá rozsekaná cibulka, růžová se zalije polévkou, přidá se špenát, zelená petržel a pepř. K zlepšení špenátu zamícháme vajíčka, rozmíchaná ve smetaně.

Špenát nizozemský: Vypereme listy špenátu v čerstvé vodě a svaříme v hrnci. Potom je vyndáme, vymačkáme a dáme na kastrol 14 dkg drobné rozkrájené slaniny, přidáme špenát, okořeníme pepřem a květem a dusíme asi půl hodiny. Nesmíme příliš míchati, aby listy zůstaly celé.

Tescoma - Značkový eshop

Špenát s flíčky: Uděláme těsto jako na nudle, nakrájíme flíčky, které uvaříme ve slané vodě a scedíme. V jiné nádobě upravíme špenát jak výše udáno a potom dáváme na mísu vždy vrstvu flíčků a vrstvu špenátu, to opakujeme tak, aby navrch přišel špenát. Posypeme hodně strouhanou, na másle opraženou žemličkou a polijeme rozpáleným máslem.

Špenátový nákyp: Vypereme a dobře přebereme 1/2 kg špenátu, přimícháme 2-3 strouhané housky, dva žloutky, drobně rozsekané uzené maso a z bílků ušlehaný sníh. Dobře promícháme opepříme a osolíme a pečeme v troubě mírně vyhřáté, ve formě vymazané máslem a vysypané houskou. Podáváme s bramborami na másle opečenými.

Omluvte prosím pravopis, ale chtěli jsme zanechat autenticitu receptů, tak jak to dříve dělaly naše prababičky.

Magazín pro ženy

Magazín pro ženy

About Author

Leave a comment

Mohlo by se vám také líbit

Novinky Rodina

Vánoční tradice – Stále jsou součástí Vašich vánoc?

Vánoční tradice – 1. Pouštění skořápkových lodiček po vodě Také si matně vzpomínáte, jak jste jako malé děti pouštěly po
Novinky

Přemýšlíte jak vymalovat pokoj, ale stále se nemůžete rozhodnout?

Víte, jakou barvou vymalovat jednotlivé pokoje pro útulný domov? Také občas přemýšlíte, že by ty zdi, na které denně koukáte,